Wednesday, November 5, 2008

Bad Debt

so, id like to talk about bad debt. it is a debt cannot be recovered.

years before, i had this 'cousin' + workmate borrowed few bugs from me. She promised to pay me back ASAP but she didnt. okay, i din asked her in fact to pay, cause im quite embarrassed to minta the money, ive got my salary paid every month so i think maybe i will asked when i need it.

so, datang satu masa where i desperately need money, and dengan tia tau malunya sa sms dia. dia replied :

" ok, tapi bukan sekarang, sebab abis suda duit sa"

"okay, ba ni number account sa aar"

"okay"

so, month left, no answered. That time i need no money so sa kasi biar sja la, then da satu masa lagi datang, the same thing happen. so, sa pun bingung la juga kan, malu juga mau pigi tagih2.. trus my buddy sms me talking about the same thing. i thought im the only one she debted and the amount twice more higher than mine.

so, we sms her. tapi no answer. she avoided us.

then this early year, ive got an sms from her and it goes like this:

"ninie, ko busy ka?.. emm, sa mau pinjam duit ko ba.. huhu BF sa mau balik sabah suda ba, beli tiket dia, kami mau tunang kan, nanti sa bayar balik.. bulika?"

"okay. buli" ~ id be a totally foolish if i replied this!

so, i said i cant. for some purposes i cannot avoid.

trus teda kana balas sms sa and i din mentioned the money.

so, baru2 ni.. sa da sms dia, saja2 tanya pasal tu duit kan :P, hehe tu pun lama ni sa mengarang tu sms, ayat2 dia.. tahan malu saja sa..

trus dia replied :

" sepa ni?"

dia lupa suda sa kali. so i said:
" ninie ba... "
.
.
.
.

no responed

until now ba teda respon.. ntahla ni orang kan, time mau pinjam punyala kucing sekali lepas tu.. ehemm... susa juga mau cakap kan. manatau dia susah. tapi dia da keja...

kalau setakat RM50 mungkin buli considered lagi, with the money i can buy a pair of Vincci heels, a new bag, a jeans and even a night dress! or give to the needie.

and my buddy dia hutang? lagi la banyak. buli deposit kancil suda. hehehe.

God bless dia sajala..

6 comments:

Kadus_Mama said...

alalalaa..cousin lagi tu..
begitu lah bah orang ninie..masa mau pinjam duit..punya bagus..tapi bila mau bayar..susah betul..bikin panas kan..

★ Kobie Vanessa ★ said...

kuang kuang kuanggg..susah la kawan jenis mcm ni, susah baru cari, time senang bukan main lari..huhu, avoid her.

Anonymous said...

oo...kesian anda..i'm ur silent reader..hehe.. sy pun ada kwn yg pinjam duit, walaupun x byk,tp bg sy yg student ja sdh ckp byk bg sy.hoho..dah la time dia minta pinjam i2 menipu,kunun kad bank rosak padahal tidak..hoho..sampai skrg dia blom byr,sy pun cam ko jg yg malu mok tagih,tp ada ari i2 sy minta,dia ckp pas cuti raya sy bg, tp sampai skrg blom byr g..tapi yg peliknya dia ni suka shopping tp x duit mok byr hutang kawan2 dia.. bikin skt hati kan..hahaha..

belleOFranau said...

adui...sy yang pandai maradang baca post ko ni...adaka macam tu suda pinjam nda mau bayar balik...
bayar sikit2 nda pa lah kan...well..mau blame dia pun...shes ur cousin...tapi bab tagih menagih duit ni mimang perkara yang susah kalau sy and + U!..
cuba ko try 1 ari tanya dia balik pasal ni..time face 2 face.. -_-

ღ NinieJane ღ said...

kadus.. yaba.. trus selambanya lagi dia tu p minta pinjam balik huhu...

kobie, susa mau kwn tu wurang begitu..

silent reader.. 1st, thankiu pigi limpas sini blog sa hehe.. uii, sama ba kita punya kes ni.. kita lagi yang pandai malu kan mau p minta balik huhuhu..

belle, sa da jumpa dia tu ari tapi blum smpat sa p tampat dia, ilang suda ni.. bingung sa. ntah mcmana lagi mau cakap ni sma dia.

belleOFranau said...

emm~~sy pun nda tau mau comment apa...apa2 pun gud luck la ninie.. :P hehehe