Friday, October 24, 2008

Sabahan in other place.


Ok2... i should stop blogging but i cant huhu i wont have my time to blog next week cause it's my FINAL EXAM suda.. huhu.. tapi bukan dat one i wanna share here. Tadi ba sa tbaca ni blog saturang pasal difference tu language ba sama pigi merantau di tempat urang len ni, even bahasa malay tapi len ba tu tune kan hehe..

sa pun experienced the same juga time sa bukan d sbh la. Kmi pigi trip 6 orang, jadi sampai di airport kami bagi2 taxi, 3 org dlm satu taxi, skali masuk sja dalam taxi, trus itu dreber soal " u orang mau pegi mana? ".. trus kawan sa jawab la " uncle, pigi hotel **** " trus itu uncle tiba-tiba tinggi suara ni, " haiya, u kasi tau saya la hotel mana satu, itu hotel ada dua ma "..

Btul, trus kami bingung. sebab my sister yang booking tu hotel, trus kami tanya dia la mana satu. dia pun tia tau. tambah lagi tu uncle tinggi suara ni " jadi saya hantar mana? ".. then my friend cakap " uncle antar sja la d hotel **** 1" trus kawan sa btlefon la sama bf dia, ko tau la urg sabah punya logat ni kan, ktawa pun sampai d sebelah dinding pun dingar. trus tu dreber soal " u orang indon ka?".. KURENG. Free2 ba kana ckp indon. sikius me, im sabahan okay, trus kami kstau la tu uncle kami urg sabah trus dia diam. bingung kali. skali sampai kan, dakat saja ba tu hotel 1 sama hotel 2. yang jalan kaki tia sampai 3 minit ni.

Skali time kasi kuar beg dari bonet kan, tu uncle d depan sa, trus dengan selambanya sa ckp " uncle, limpasss ".. bingung ni muka dia. sampai d bilik suda baru sa sedar ba yang dorang mana faham limpas. ekeke... lucu tingu tu uncle bingung.

Trus bisuk dia kami pigi jalan kan, tu uncle juga ba yang datang, sebab dia da bagi name kad kan, sinang ambi d hotel, tapi ni ari dia bawa kawan taxi len juga, sebab tia muat. trus cepat2 ba kami p tempat tu taxi yang satu.. dorang my sister yang naik tu taxi garang ni.. wakaka.. :P tu taxi garang janji mau bawa dorang my sister singgah mizium skali kana limpas ja ni.. ekeke.. dia bilang teda pa2 d mizium tu ekeke tu uncle taxi yang kami ikut bagus. sempat singgah sana sama tempat len lagi ni hehehe.. sama ja bayaran dia.
.
tu len crita lagi. da lagi ni satu, da roomate sa org west ba, skali sa bawa tuhau tu ari di bilik, trus dia marah sa ni, dia bilang slagi tia ilang bau dia tia mau masuk ekeke.. sana kami syok2 makan ma roomate sa satu lagi urang tampaluri hehe.. trus da tu kwn satu lagi dar sandakan, kalau tia silap, confident dia cakap " uiii, kanapa bilik kamu bau pesisang" KURENG. sadap ba tu tuhan kan.. macam pesisang la bau dia hahaha

Dia punya moral of the story.. sa pun tia tau. tiba2 ja ni mau crita ekekeke.. just be proud of who you are, never changed your origin and aramai tih! ekekekeke
.
.
ninie signing off!

1 comment:

tanakvagu said...

whaa...tia sangka kamu pun pernah mengelami kesah begini oh..

saya pun pernahlah juga orang silap,kadang klo sya ne kan orang cakap cina dan indonesia.

pernah sekali saya g indoshop,tu orang trus tanya saya pakai bahasa indonesia,mcm logat jakarta...bah apalagi kan,ngam2 sya tahu juga berbahasa indonesia
kamu tau katanya..mas silakan menunya ada d sini,bla...bla..bla... saya pun kurang faham suda,ckap apa ini arr? dalam hati sya...

bA apalagi rambang saja...
apa2 saja donk,terserah kamu... :)

enmmmmmm!! hehehe :)